Blog

Fleurtjes dochtertje Julie Ann

25-11-2016 10:35

Op 23 juli 2016 beviel Fleurtje van een mooi tricolour teefje. Jammer dat het er maar eentje was, want ik had een hele lijst met wachtenden. . Het was wel precies wat wij zelf wilde houden en zo is Julie bij ons gebleven. Wordt binnenkort vervolgd.. . .

Black and tan Marley

22-04-2016 11:54

Op 5 april 2016 kwam er hier weer jong leven in de brouwerij. Een kleine eigenwijze black and tan pup verhuisde van Noord Holland naar Drenthe, bijna 9 weken oud. Hier links op de foto.  Haar zondagse naam is Little Backroad's Mary-Lee en haar roepnaam is Marley, NHSB nr. 3033013.  Haar vader is  black and tan River Wood the Lovely Indy's en moeder ruby Little Backroad's Rudy.

De eerste keer dat we haar zagen was ze pas 2,5 week oud en toen was al goed te zien dat het best een mooie meid zou

kunnen worden.

Natuurlijk moesten we nog een tijdje wachten totdat ze bijna 9 weken was en haar eerste enting had gehad voordat ze mee naar Emmen mocht. Wij hadden inmiddels een pupveilig rennetje + bench onder de trap neergezet. Zo kon Marley alles goed zien en had ze toch haar eigen appartementje. Zoals te zien is op de foto links.

 

 

24 april 2016

Inmiddels is ze hier alweer 3 weken en al helemaal ingeburgerd. Sally en Roosje gaan hun gewone gangetje en vinden zo'n kleine pup maar een druktemaker. Fleurtje van 5 jaar daarentegen . . . die heeft de tijd van haar leven. Ze vindt het geweldig dat we speciaal voor haar een pup hebben aangeschaft. En wat een geduld heeft ze met de af en toe zeer dolle Marley. Daar kunnen mensen nog iets van leren. Marley is in 3 weken al een kilo gegroeid. Ze eet 3 x per dag en tot nu toe smaakt haar dat prima.

Fleurtjes 2015 nestje

29-03-2014 00:00

Bevallen valt niet mee. . . 

 
Dat Fleurtje drachtig was van de blenheim reu Ch. Billybob v.'t Burgstse Hof was na 4 weken al duidelijk te zien. Dat het  blenheim pups zouden worden was ook geen verrassing. Wel hoeveel het er zouden zijn. Met 8 weken hebben we een röntgenfoto laten maken en daarop was duidelijk te zien dat Fleur 4 pups bij zich droeg. 

Zaterdagavond 28 maart begon ze onrustig te worden en in de vroege ochtend van zondag 29 maart kwamen - soms met hulp en soms kon ze alles zelf - en ook met lange tussenpozen - 2 reutjes en 2 teefjes ter wereld. Het waren flinke pups, bijna allemaal wogen ze evenveel. Nu gaat hun leventje bestaan uit drinken en groeien. . .
 
1 week oud - 
De eerste week is altijd spannend. Hoe gaat het met het moedertje en 'doen' de pups het allemaal wel goed. Fleurtje kreeg last van naweeën en van koorts. Een antibiotica kuurtje bracht uitkomst. De pups vielen allemaal eerst wat af en ontwikkelden toen hun eigen groei-ritme. De een groeide dus veel meer dan de ander. Zo hebben we momenteel 1 heel dik teefje, 1 klein teefje en 2 aardige stevige jongens. Drie van de vier doen dus alles zelf en de kleine meid heeft naast het drinken bij moeder Fleur wat extra bijvoeding nodig. De pups zijn - groot en klein - allemaal erg levendig, "kregel" noemen ze dat hier in Drenthe. Ook de kleinste dus, die schuift al heel snel door de werpkist. Tja, en dan verlies je natuurlijk weer energie. 
 
 
Hoe gaan ze heten. . .?
Binnen 10 dagen na de geboorte moet de aanvraag voor de stambomen van de pups naar de 'Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland' worden gestuurd. Ook moeten dan de 'zondagse' namen van de pups vermeld worden, wat dan hun stamboomnaam wordt. 
De reutjes heten: Billy Lewis en Billy Elliot - de teefjes zijn Billy's April Love en Billy's Summertime. En "Billy' komt natuurlijk omdat ze een beetje vernoemd zijn naar hun vader Billybob v.'t Burgstse Hof.
 
2 weken oud  - Zaterdag 11 april hebben ze hun eerste wormkuurtje gehad. Dat gaat natuurlijk per gewicht per 
pup. Aangezien ze alle 4 zeer verschillend van gewicht zijn is dat even goed uitrekenen. De Banminth Pasta is kennelijk erg lekker want het ging zonder morren naar binnen en ze waren er dus helemaal niet erg van onder de 
indruk. En sliepen gewoon - zeer relaxed - lekker verder in de werpkist.
 
Iedere dag wordt er 's morgens gewogen en daarna wordt hun slaapplaats verschoond. Dan moeten ze eventjes in het kratje. Natuurlijk wil Fleurtje daar ook bij en dan wordt het wel errug krap . . .  Van het kleine zusje April is tussen dikke zus Summer links  en broertje Lewis alleen het staartje nog te zien. . .
Grotere foto's zijn te zien in de Fotogalerij.
 
Het drinken bij moeder Fleur gaat nog steeds prima, zoals te zien is op deze kleine video. V.l.n.r. reutje Billy Lewis, teefje Billy's Summertime, reutje Billy Elliot en teefje Billy's April Love - 15 dagen oud.
 
3 weken oud - Het gaat prima met Fleurtjes 4-tal. Ze groeien als kool. De pauzes tussen het drinken bij moeder worden groter. Ze drinken natuurlijk steeds krachtiger. Hun oogjes en ook oortjes zijn open, dat is duidelijk te merken. Ze beginnen in elkaars staarten te bijten. Ja, er komt leven in de brouwerij. . . .

  


Natuurlijk is het leuk om te zien hoe er iedere keer weer gedronken wordt bij moeder Fleurtje.
Kijk maar op de volgende filmpjes. . . 
 
 
 
 
 
 
4 weken oud - 
Het werd tijd om het rennetje aan de werpkist te zetten, zodat het wereldje van Fleurtjes viertal wat groter zou worden. Ze krijgen nu iedere middag les in papeten. Zelfs kleine April begint het nu ook lekker te vinden. Smorgens worden ze allemaal onder handen genomen en worden ze schoongemaakt en nagekeken. 
Toen het rennetje geinstalleerd was bleven ze eerst veilig helemaal achterin in de werpkist slapen. Dat was bekend terrein. Maar ook kleine Cavaliertjes van 4 weken oud zijn al nieuwsgierig en al snel kwamen ze de ren in. Het lopen ging ook meteen beter en toen moeder Fleur erbij kwam lagen ze al snel in de ren met z'n allen te drinken.
 

 

Iedere morgen wordt dus hun verblijf schoongemaakt en worden de pups ook even goed nagekeken en opgepoetst. Dan wennen ze daar ook aan.

Kleine April moet ook oefenen met pap eten. Ze begint het van mijn vinger te likken en daarna gaat toch haar kopje naar het schoteltje pap. Het begin is er.  . . .

 

 

 

Fleurtje neemt er tussen het poetsen en laten drinken van haar 4 weken oude viertal  af en toe gewoon haar gemak van. Stress komt in haar woordenboek niet voor. Ze ligt hier gewoon even mooi te wezen, terwijl ze mij goed in de gaten houdt of er niet alweer een maaltijd voor haar klaar staat. Ze eet nu wel 4x zoveel als normaal en dat alleen maar om de pups te laten groeien. Nou, dat lukt!

 

 

 

5 weken oud

Zondag 4 mei waren de pups alweer 5 weken oud. Voor kleine April was het niet zo'n goed begin. Ze had een luchtweginfectie opgelopen, waarschijnlijk omdat ze veel kleiner is bestaat daar dan kans op. Haar neusje zit dicht, dus ruikt ze minder en wil ze ook niet bij Fleur drinken. Gelukkig voeden we haar al bij en met het antibiotica kuurtje dat ze krijgt hopen we dat alles weer goed komt. 
 

De drie anderen groeien als kool en ze eten nu smiddags samen van een schotel pap. Dat ging meteen de eerste keer goed. Vandaag 5 mei hebben we maar de grotere schotel gebruikt. Daar gaan ze niet zo snel met hun pootjes in staan maar lopen keurig rond tot alles leeggelikt is.

 

Het kleine zachte mandje wordt nu vaak gebruikt. Allemaal erin is wat moeilijk, maar Cavaliers houden van stapelen. Zelfs April met snotneusje vindt dat ook nog leuk.

Spelen in het rennetje en je broertje of zusje bijten. . . regelmatig horen we gepiep, want o wat zijn die tandjes scherp . . .
Op dit filmpje van een paar dagen geleden is dat te zien:    
https://youtu.be/s_CR4danugI
 

Samen in het kleine mandje. . .          Spelen in de ren. Speeltjes genoeg.


36 dg. kleine papschaaltje.       37 dgn. Grote schaal gaat veel beter!

woensdag 6 mei 

We zijn zeer bedroefd. Onze kleine dappere April Love heeft de strijd tegen de hardnekkige luchtweginfectie niet kunnen winnen. Ze is vanmiddag om 5 uur ingeslapen. We hebben er alles aan gedaan maar helaas. . . .

6 weken oud

Alle 3 de pups hebben nieuwe baasjes en dan natuurlijk ook nieuwe roepnamen. Het teefje Billy's Summertime heet nu Abbey. Billy Lewis is nu Binkie gedoopt en Billy Elliot blijft gewoon Billy Elliot. Als je hem roept kun je gewoon "Billy" zeggen, hij blijft bescheiden. Alle baasjes zijn weer naar hun nieuwe hondenkinderen komen kijken en ze kunnen natuurlijk niet wachten totdat ze groot genoeg zijn om mee naar hun nieuwe huis genomen te worden. Maar dat duur nog een paar weken. . .

Ze groeien hard en leren iedere dag nieuwe dingen. Ze gaan steeds vaker in de tuin spelen en plasje en poepje doen. Als we dat zien dan worden ze natuurlijk de hemel in geprezen. Ze eten nu zelf uit een eigen bakje Energique Puppyvlees; de kleine Royal Canin starterbrokjes zijn al vervangen door de iets grotere Juniorbrokjes. Natuurlijk drinken ze ook nog bij moeder Fleurtje. Als ze de kans krijgen tenminste, want Fleur vindt het onderhand wel genoeg geweest. 

 

 

 

V.l.n.r.: Binkie, Billy en Abbey - 6 weken oud

 

 

 

 

 

 

 

      Lekker vlees eten. . .                                          Abbey in onze tuin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Terwijl ik dit achter de computer zit te typen in de keuken, scharrelen de pups ook lekker rond. Het 'grote zachte mandje' dat daar staat voor de volwassen honden is heel interessant. Ik kon het niet laten en heb er maar een stripverhaaltje van gemaakt.. . Met de klok mee: Fleurtje komt even liggen samen met Binkie. Dat duurde niet lang en kon Binkie heerlijk languit op zijn rug verder slapen. Vervolgens ziet Abbey dat en die komt er ook bij. Billy is dan ook nieuwsgierig en eigenlijk ook moe en hij maakt het drietal weer compleet. Op de laatste foto ligt Abbey 'opeens' weer achteraan, half uit het mand. Dat komt omdat pups nooit stil liggen. De 4 foto's zijn allemaal binnen 5 minuten gemaakt.

 

Vanmiddag - 13 mei - is de chipper geweest en hebben ze alle drie hun eigen streepjescode gekregen. Bovendien werd er van alle pups en van moeder Fleurtje een DNA swabje van het wangslijmvlies afgenomen. De chip wordt aan de zijkant van hun halsje geplaatst en daarna wordt met de reader gecheckt of de chip werkt. Ik meld de pups vervolgens aan bij de databank van de Raad van Beheer, waar zij geregistreerd staan. Mochten ze ooit verdwalen  - wat natuurlijk niet te hopen is - dan zijn ze altijd via de chip en de databank weer terug bij de eigenaar te brengen. Als de pup verhuist naar de nieuwe baasjes dan moeten die natuurlijk de wijziging doorgeven aan de databank. 

Met de Reader wordt de ingebrachte chip gecontroleerd en met een lang steriel wattenstaafje wordt DNA van de binnenkant van hun wangetjes gehaald. Kleine Abbey bleef daar heel flink onder. Ze waren het trouwens allemaal weer zo vergeten en speelden ze weer gewoon verder alsof er niets gebeurd was. . .

Afgelopen vrijdag, 15 mei was weer een spannende middag voor Binkie, Abbey en Billy. Ze werden in het kleine benchje gezet en we gingen in de auto naar de dierenarts voor de eerste enting en de controle. Ze vonden het reuze spannend maar gaven geen kik bij de prik. De dierenarts van Arts&Dier, Lise Kolkman, onderzocht ze verder helemaal. Alles OK. De dierenpaspoorten werden ingevuld en nadat ook de dierenarts een paar foto's van ons knappe drietal had gemaakt, gingen we weer naar huis. Weer terug in hun vertrouwde rennetje vielen ze direct in slaap. 


  Wat word je moe van zo'n bezoekje dierenarts. . . .In het benchje, klaar voor de eerste autorit.      

7 weken 

Iedere dag leren ze er weer wat bij. Er wordt nu veel buiten en binnen gespeeld. Het liefst halen ze de hele hondenmand met speelgoed overhoop. Daar moeten natuurlijk filmpjes van worden gemaakt.